Slachtoffer van zedenfeiten?

Onze gespecialiseerde advocaten ondersteunen slachtoffers in het strafproces en zorgen de rechten van het slachtoffer behartigd worden.
Zo is er recht op informatie, spreekrecht en meestal recht op een schadevergoeding.

Hoe helpt een advocaat een slachtoffer van een zedenmisdrijf?

Advocaten staan niet alleen verdachten van zedendelicten bij, maar ook slachtoffers. Slachtoffers hebben een aantal rechten in het strafproces. Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan wanneer u het slachtoffer bent van een zedendelict. Bij Advocaat voor zedendelict zijn advocaten aangesloten die een bijzondere specialisatie hebben op het gebied van zedendelicten en slachtoffers. Zij kunnen u optimaal bijstaan. Neem contact op met een advocaat als u slachtoffer bent geworden van een zedenmisdrijf.

Voor slachtoffers kan een advocaat juridische bijstand bieden gedurende het strafproces. Een advocaat kan de schadevergoeding realiseren en deze vordering juridisch onderbouwen. Ook voor advies bij een klachtprocedure bij het Gerechtshof tegen niet verdere vervolging van de dader heeft u een advocaat nodig. Een gespecialiseerde advocaat staat slachtoffers bij vanaf aangifte tot uitspraak.

Aangifte doen van een zedenmisdrijf

Als u slachtoffer bent geworden van een zedenmisdrijf kunt u aangifte doen. Dit is belangrijk. Zonder aangifte is de kans klein dat de dader wordt gestraft. Daders – zowel bekend of onbekend – ontlopen hun straf, omdat vaak geen aangifte wordt gedaan. Dit is begrijpelijk uit het oogpunt van het slachtoffer. Een aangifte is echter wel belangrijk, omdat zedendelicten zeer ernstig zijn en de dader wellicht meer slachtoffers maakt als hij of zij niet wordt gepakt.

Bij de politie zijn speciale zedenrechercheurs werkzaam die uw aangifte kunnen opnemen. Twijfelt u aangifte te doen? De politie gaat altijd eerst een informatief gesprek aan met slachtoffers voordat over wordt gegaan tot een officiële aangifte.

Let op: een gedane aangifte kan niet worden ingetrokken.

Wat zijn de rechten van slachtoffers?

Een slachtoffer wordt sterk betrokken bij het strafproces. Het slachtoffer krijgt een vaste contactpersoon toegewezen die dient als eerste aanspreekpunt. In het strafproces hebben slachtoffers de volgende rechten:

 • Recht op informatie uit het strafproces
 • Recht op informatie verlof en de vrijlating van de dader
 • Het recht op ondersteuning van een advocaat
 • Recht op schadevergoeding
 • Spreekrecht

Het Belgische strafprocesrecht kent het slachtoffer een bijzondere positie toe in het strafproces. Het slachtoffer kan zich burgerlijke partij stellen. Op die manier kan het slachtoffer meer toegang eisen tot inzage in het dossier. Dit kan al gebeuren bij de onderzoeksrechter, dus nog voor dat de zaak voor de strafrechter verschijnt. Om je burgerlijke partij te stellen neem je een zedenadvocaat onder de arm. Hij/zij kan jouw rechten verdedigen en ervoor zorgen dat jouw stem zo goed mogelijk gehoord wordt bij de gerechtelijke diensten.

Heeft een slachtoffer recht op schadevergoeding?

Slachtoffers kunnen in veel gevallen aanspraak maken op schadevergoeding. Het is de rechter die bepaalt of de dader een schadevergoedingsmaatregel krijgt opgelegd. De schade kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Bij de materiële schade kunt u denken aan alle schade die u direct voelt in uw portemonnee die veroorzaakt is door het misdrijf. Voorbeelden zijn ziektekosten, kosten van (psycho)therapie of reiskosten. De immateriële schade (smartengeld) is de schade die verband houdt met het geleden leed en pijn en/of psychische schade.

De schadevergoedingsmaatregel is niet onbeperkt. De schade moet door de strafrechter redelijk eenvoudig vastgesteld kunnen worden. Indien dat niet het geval is wordt de schadevergoeding afgewezen. Dit betekent echter niet dat u geen recht heeft op schadevergoeding. Via de burgerlijke rechter kunt u alsnog uw schade vergoed krijgen. Een zedenadvocaat kan u daarbij van dienst zijn.

Kan een advocaat hulp bieden bij een contactverbod voor de dader?

Niets is vervelender voor een slachtoffer dan een confrontatie met de dader. Om dit te voorkomen kan de rechter de dader een contactverbod opleggen. Op die manier wordt voorkomen dat de dader zich ophoudt in de buurt van de woning, werk of verblijfsplaats van het slachtoffer.

Hulp nodig? Stel uw vraag

Werd u als slachtoffer geconfronteerd met een zedendossier? Wij begrijpen dat u met veel vragen zit over deze strafrechtelijke procedure.


  7 dagen per week

  Actief in Vlaanderen en Brussel

  Vrijblijvend adviesgesprek

  Discreet en veilig

  Heeft u een vraag over een zedenfeit?

  Mail uw vraag naar onze adviesbalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   1. Leg uw probleem voor

   Leg uw juridische probleem kosteloos voor aan onze juristen. De Zedenfeiten Advocaten intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

   2. Uw aanvraag wordt geanalyseerd

   De juristen van onze Zedenfeiten Advocaten adviesbalie maakt op basis van uw vraag een korte kosteloze analyse van de mogelijkheden in uw situatie. Indien gewenst brengen wij u vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde advocaat.

   3. Vandaag nog contact met de juiste advocaat

   De advocaat contacteert u kosteloos binnen 2 uur. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden en de kosten besproken voor juridische bijstand in uw zedendossier.